kulissza.cafeblog.hu

Falumúzeumot avattunk Cigándon

Régi barátaink tudják, hogy Román Sándor szülőfaluja a Tisza-parti Cigánd, ahová évről-évre ellátogatunk az ExperiDance-szel, rokonokkal és barátokkal ünnepelni a magyar néptánckultúrát. Sándor ugyanis innen, a cigándi gyermek táncegyüttesből indult a világhír felé, köszönhetően Nagy István tanár úr értő, lelkesítő nevelésének. 

Most viszont kivételesen nem a tánc miatt látogattunk haza, hanem azért, mert jelentős esemény történt az időközben várossá fejlődött település életében: bővült és újjáépült a skanzen, melynek megnyitóján Román Sándor is ünnepi beszédet mondott. A beruházással létrejött Bodrogköz legnagyobb és legváltozatosabb programú falumúzeuma, a Bodrogközi Múzeumporta, mely 2015. augusztus 20-tól összes létesítményével várja látogatóit. (A múzeumportáról bővebben itt: http://www.muzeumporta.hu/bemutatkozunk/)

Széchenyi István azt mondta, “Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn.” – mondta  a megnyitón Román Sándor. – Nekem az ad tartást, gerincet, bárhol is járok, bármit is csinálok, hogy átgondolom, mi az amit Cigánd helyesnek vagy helytelennek tartana. Cigánd az iránytű számomra, ezért nagyon örülök, hogy ilyen sokat tesz közös értékeink megőrzéséért.

muzeum 2

muzeum 1

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!