kulissza.cafeblog.hu

A tudatos királyné- Lázár Anna Dóra

Sissi. A név, amely mára, a világon mindenhol egyet jelent a legendás császárné példaképével, a Magyarország iránt érzett elkötelezett hittel és az igazi szívből jövő tenni akarással. Fiatal kora ellenére, cselekedetei örök nyomot hagytak a történelemkönyvek lapjain, melyek méltó útmutatásul szolgálnak a jövő generációjának.

Épp a próbaterem felé tartva töprengtem el azon, hogy milyen jó lenne visszautazni az időben és bepillantani a monarchia hétköznapjaiba. Vagy talán még jobb lenne, ha a császári pár egész udvartartásával helyet foglalhatna páholyunkban, és végignézhetné a saját életüket bemutató darabot. Vajon milyen érzés töltené el őket, ha tudnák, hogy több, mint száz évvel uralkodásuk után is ilyen mély nyomot hagytak maguk mögött?

Ahogy leparkoltam az udvarban és beléptem a terembe – mit ne mondjak – nagy volt a jövés-menés. Ma kivételesen nem táncpróbára érkeztek művészeink, hanem egy fotózásra, ahol a feszes időbeosztás mellett, szerencsére jutott idő egy kis csevejre is.

Én a királynét várom, audienciára jöttem – gondoltam magamban azzal a nyugalommal, hogy Dóri, ahogy ígérte itt lesz. És igen. Jött. Parkolt. Nyilatkozott. Kedves, őszinte személyiség. Már a beszélgetés elején is nyilvánvaló volt számomra: a sors is császárnénak teremetette!

Dóri, mikor kaptad a hírt, hogy tiéd a szerep?

Épp próbáltunk a RaM-ban előadás előtt, amikor Sanyi odalépett hozzám és nekem szegezte a kérdést: – Vállalod? Én kis töprengés után, természetesen igent mondtam. Olyan érdekes egyébként, hogy amióta tudatosabban élek, egyre több pozitív dolog történik velem.

Ezt hogy érted?

Eldöntöm, mit szeretnék, célokat fogalmazok meg magamnak, majd meg is teszek mindent a megvalósításuk érdekében. Így pedig a körülmények is sokkal kedvezőbben alakulnak számomra. A főszerep is egy olyan célom volt, amit nagyon szerettem volna elérni, és most ennek is eljött az ideje.

Az első pozitív benyomás után, mi volt az első lépésed?

Rögtön tudtam, hogy mindent el fogok követni annak érdekében, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. Éreztem, hogy amellett, hogy szakmailag is fel kell készülnöm, nagyon bele kell, hogy éljem magam a szerepbe. Én éppen ezért a saját élményeimből is táplálkozom, mert úgy gondolom így lehet csak igazán hiteles a szerepem és az előadás.

A többiek hogy fogadták az új Sissit?

A társulat maximálisan támogatott, mindenben segítettek nekem, próbák után többször is itt maradtak velem gyakorolni. Az előadásról készült videofelvételeket rengetegszer néztem vissza, így memorizáltam a lépéseket, jeleneteket. Sanyi is bízott bennem, és megadta azt a szabadságot, hogy az én egyéniségemhez formálhattam a szerepet. Nagyon élvezetes volt ez a folyamat számomra, hiszen ahogy Sissitől, úgy tőlem is távol áll XIX. század korlátozó szellemisége, amikor még az embereket rákényszeríthették egy házasságra.

Hogy indult a te karriered? A táncban is tudatos vagy?

Igen. 5 évig tanultam Klasszikus balett szakon a Magyar Táncművészeti Főiskolán, amikor úgy éreztem más műfajban is ki szeretném próbálni magam, így döntöttem a néptánc mellett. Eleinte ugyan nehéz volt a testemet „átkoordinálni” a műfajok különbözősége miatt, de már akkor is a kihívásokat kerestem. Mint most is, akkor is az volt a célom, hogy ott legyek a legjobbak között!
Anno Román Sándor válogatót tartott az iskolában, amin én is részt vettem, így kerültem be a társulatba és vagyok tagja idén már 4 éve. Ismertem korábban is a csapatot, de akkor még nem gondoltam volna, hogy ennyi munka van egy-egy előadásban, amit a néző nem is feltétlenül vesz észre.

Milyen terveid, céljaid vannak még?

Ahhoz, hogy a társulatban tovább építhessem a karrierem, a terveim között szerepel még fejlődni modern tánc és a sztepp műfajban, valamint szeretnék teljesen új vizekre is evezni, például szívesen járnék tangózni. Éppen ezért is pályáztam a Fülöp Viktor ösztöndíjra, hiszen az elnyert összeget teljes mértékben szakmai fejlődésemre fordíthatom. Ebből azért nem csak személy szerint én kívánok profitálni, hanem tudásommal az Experidance értékeit kívánom gyarapítani.

Sok sikert „királyné”!

10484813_10203317697641136_7714835101318708607_n300

 

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!