kulissza.cafeblog.hu

Sissi: a legenda

Egyszer volt, hol nem volt… kezdődhetne így is a történet, ha valódi mese lenne, de egyáltalán nem az! Ha csak három hívó szót mondok, mindjárt kiderül miről is van szó: Sissi – Gödöllő – Andrássy. Ki ne ismerné a felejthetetlen Erzsébet császárnénk kalandos életét, a személyéhez fűződő legendák sorát, Magyarország iránt érzett rendkívüli kötődését, vagy éppen érdekes történeteinek számos könyvben olvasható változatát…

Ő Sissi, az egyetlen olyan uralkodó, akinek az évszázadok során nyilvánosságra került élettörténeteiből a mai napig meríthetünk. Persze akadnak, olyan titkos kalandok is, amelyekről biztosan nem olvashatunk a történelemkönyvek lapjain! Hiszen egy biztos, császárnénk nem csak hazánkhoz kötődött oly nagyon, hanem egy fess, magas, barna hajú, előkelő honfihoz is, akinek szívét elrabolva, örök hűséget fogadva kötelezte el magát Magyarországnak.

Ha most képzeletben egy percre átsuhannánk a császári lakosztályok hatalmas ajtajain és benyitnánk Sissi szalonjának egyik rejtett ajtaján talán belehallgathatnánk az oly gyakran királynénknál vendégeskedő Adrássy gróf történeteibe, fényt derítve a köztük lévő több, mint baráti viszonyra!

De hűnek kell maradnunk egykori uralkodónkhoz! A gödöllői élményeket így talán jobb, ha a dicső múlt emléke fémjelzi, mi pedig a jelenre koncentrálva őrizzük tovább Sissi kultuszát! Annál is inkább, mivel több mint egy éve a RaM Colosseum színpadán látható a történet eredeti feldolgozása, egy FERGETEGES táncjátékban elmesélve.

Megkérdeztük hát a mi Sissinket Kapitány Dorottyát és a cigány lányt alakító Morvai Veronikát, hogy táncművészként, ők hogyan formálják meg címszerepeiket? ( Kónya Klára interjúja-szerk.)

Sissi és Gróf Andrássy Gyula legendás szerelmét elmesélő táncmű különlegessége, hogy végig a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái húzzák a talpalávalót. Élőzenére táncolni pedig nem mindennapi kihívás.

K.K.: Szerinted miért választott téged Román Sándor rendező-koreográfus Sissi szerepére?

Kapitány Dorottya: A szakmai hátterem miatt, ugyanis én a klasszikus balett világából jöttem. Néptánccal itt kezdtem el foglalkozni az ExperiDance-nél, de a mozgásom a mai napig a klasszika felé hajlik. Ez jól illik Sissi megformálásához, aki egyrészt végtelenül elegáns császárné, másrészt Ausztriából, a bécsi balett hazájából érkezett Magyarországra.

K.K.: Mi a legnehezebb a szerepben?

KD: Az, hogy türtőztetnem kell a temperamentumomat. Temperamentumosan szeretek élni és táncolni, de a Fergetegesben vissza kell fognom magam (nevet). Sokszor csak egy mozdulattal, egy nézéssel fejezhetem ki azt, amit én 2 percben táncolnék el. Ez nagyon nehéz.

KK.: És mi az, amit a legjobban szeretsz Sissi szerepében?

KD: Pont ezt, amiről beszéltünk. Hogy teljesen le kellett nyugodnom ehhez a szerephez, ez nekem nagyon jó gyakorlat volt.

K.K.: Mi volt a legfontosabb rendezői instrukció?

KD: Az, hogy bármi történik, maradjon szimpatikus a nézők számára a császárné. Pedig az érzelmek viharában elég kellemetlen helyzetbe hozza a szerelmi háromszög többi szereplőjét, mégis bájos és kedves marad.

K.K.: Veronika, hogyan kaptad meg a cigány lány szerepét?

Morvai Veronika: Fogalmam sincs, hiszen szőke vagyok és zöld szemű! De a viccet félretéve talán azért, mert a cigány táncok nagyon közel állnak hozzám és biztosan az is számított, hogy már 11 éve táncolok az ExperiDance-ben.

K.K.: Mi a nehéz ebben a szerepben?

MV: Nem egyszer komolyabb, klasszikusabb zenére kell adaptálni a cigány tánclépéseket. A cigány táncban rengeteg apró, pattogó, friss lépés van, ezeket nehéz összeegyeztetni lágy ritmusokkal. Ráadásul mindezt élőzenére.

K.K.: Mi a legszebb pillanatod a darabban?

MV: Én azt a felfokozott jelenetet szeretem, amikor a herceg és Andrássy gróf küzdenek a cigány lány szerelméért. Van egy gyötrelmesen szép pillanat, amikor úgy tűnik, hogy elveszítem a szerelmemet. Ezt szeretem megmutatni a nézőknek.

K.K.: Mit kértek tőled, milyen legyen a cigány lány karaktere?

MV: Olyan, aki nem fél megmutatni a saját véleményét, érzelmeit, gondolatait, még Sissi udvarában sem. Öntörvényű, bátor karaktert alakítok.

images  1907954_725440567500353_7074870761615379772_n (1) 10255215_725440424167034_4426688926470970959_n

Sissi történetét a nagyvilág már jól ismeri, az ExperiDance táncjátékát pedig hamarosan megismeri! Kövessetek minket és legyetek ti is részesei a világhódító élménynek!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!