kulissza.cafeblog.hu

Az ExperiDance naplójából…

Kicsit gyűrött, kissé megviselt, már a matricák is lekoptak róla, sőt még az apró biztonságot rejtő titok lakat is leszakadt… De mit számít ez! Hisz a lényeg, úgy is benne van! Ez az én naplóm! Hétvégén találtam őt pakolás közben, amikor kézbe véve, elolvasva, azon mosolyogtam, hogy milyen jókat posztoltunk mi már akkor is csak nem a facebook-ra!

Alig van talán olyan ember, aki ne írt volna néhány sort életében e különleges, minden élményt rejtő füzetbe, amelynek fellapozni oldalait, évek távlatából, kész időutazás! Valljuk be, igen szórakoztató bepillantani saját múltunk napjaiba, ahol az üres sorokat már csak emlékeink és képzeletünk írhatja újra! Nyissuk ki most az ExperiDance virtuális naplóját, és pillantsunk bele, mit rejt a szeptember táncosaink számára!

Próba, próba és ismét próba. Nagyjából ebben ki is merült a heti munkarend. Csapatunk ugyanis, ahogy már olvashattátok oldalunkon igen kemény képzésben részesül Román Sándor és Keveházi Gábor szakmai felügyelete alatt. A balett és néptánc órák már augusztus óta zajlanak házunkban, egy bővített, közel 64fős tánckarral! Így aki napi progRaMként esetleg erre jár, ne lepődjön meg, ha meghallva a szteppcipők ritmusos kopogását néhány új arccal is találkozik a művészbejárónál..

Keveházi Gábor balett mester, a profizmus jegyében már reggel kilenckor megkezdi a munkát a társulattal, alapozás, emelés, technika, stílus. Majd „szünet,büfé” után Román Sándor veszi „kezelésbe” a táncosokat, végigjárva a hagyományok mentén jellemző mozgásformákat, motívumokat, még tökéletesebbé téve a már eddig is méltán elismert ExperiDance műfajt. Ez az alapcsomag, napokra lebontva, ehhez jön még hozzá esetenként egy-egy akrobatikai gyakorló óra, de leginkább vidéki vagy helyszíni egész estés előadás. Hogy hogy lehet ezt bírni? Rimár Izabellával és Patonai Norberttel kerestük erre a választ!

”Ebben az új rendszerben hozzászokik a test a nagyobb igénybevételhez”- mondja Iza. Megfelelő táplálkozás, napi három liter folyadék, alázat, szakmai motiváció mind-mind része ennek az egésznek. Iza már két és fél éve tagja az ExperiDance-nek és meglátása szerint az „újak”, többségében balettos végzettséggel, nagyon is készen állnak arra a kihívásra, amely egy egyedi, innovatív stílus elsajátítását jelenti. ”Ugyanis nem elég csak jó táncosnak lenni, a nyitottság más műfajok iránt nagyon fontos, nem elveszítve az egyéniséget, a karaktert!”- vallja Iza. „Ez már nem csak munka, hanem hivatás!”- szól közbe Norbi, aki alapító tagként a tizennégy év alatt a kitartásról valóban sokat tudna mesélni!

A próbák, előadások során leadott kilókról, a patakokban folyó, póló és jelmezt áztató izzadságos napokról, na és persze az életen át tartó tanulásról már nem is faggatom őket…

”Az idősebb generációtól mindig van mit tanulni! Az elődök példaértékű alapjaira helyezve lehet igazán jövőt építeni! Sándor az új struktúrában egységes alapra kívánja hozni az egész társulatot, ami rengeteg munkával jár. Ez is része a varázslatnak. A közönségnek nem kell ezt látnia és tudnia, de elmondhatjuk, hogy néha emberfeletti teljesítmény áll egy-egy jól összerakott koreográfia mögött”- mondja Norbi „Mi a zene minden egyes kis ütemére táncolunk, ettől még inkább része vagyunk a produkciónak. A kevert stílus miatt otthon kell lenni a modern, a néptánc és a balett mozdulataiban is. De ezt nem lehet rutinszerűen csinálni!”- egészíti ki Iza.

Annyira jó hallgatni őket, ahogy mesélnek életükről, munkájukról, úgy érzem oldalakon át tudnám folytatni soraikat…hogy mit jelent nekik az ExperiDance? -gyorsan és határozottan érkezett a válasz:

 „Az ExperiDance nekem, maga a sokszínűség, én hálás vagyok, hogy azt csinálhatom, amit igazán szeretek” – emelte ki Iza. „Nekünk ez az életünk! Szabadidőnk, magánéletünk nem nagyon van, de ezt vállaltuk, erre tettük fel az életünket. Nekem a hobbim a szakmám, ha jól akarod csinálni, akkor ezenkívül más, nem igazán létezik!”

 images-1images-3

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!