kulissza.cafeblog.hu

“Egyedül nem megy!”

Mindenkinek ismert lehet ez mondat a klasszikus slágerdalból! Ami igaz is, hiszen, párosan tényleg minden sokkal könnyebb, és ha még egy jól működő csapat is van mögöttünk, az garantált boldogság! A tánc világában, ha az ember egyedül áll ki a színpadra, biztos, hogy kétszer olyan nehéz dolga van, mint egy prózai színésznek! Hiszen ahhoz, hogy kifejezze érzéseit és átadja az „üzenetet” szavak híján, csak egyedül önmagára számíthat! Itt minden mozdulatnak, minden mosolynak, akár egy apró kitekintésnek is óriási jelentősége van! De ahhoz, hogy összeálljon a kép, minden egyes pici puzzle darab fontos, az első tánclépéstől, a tusvonal ívén át a világításig. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy amikor egy ExperiDance előadás után, azt mondjuk,”na, hát ez felejthetetlen volt!”, akkor nemcsak egy táncos, hanem egy egész csapat munkáját ismerjük el!

Egy célért dolgozni és közösen megélni a sikert, roppant jó dolog! Legutóbb, például amikor Győrben járt a csapat, nagyon jó volt látni, hogy a helyszíni próbák erőfeszítései után, mint egy elismerésképp, a nézőtéren szó szerint még a csilláron is lógtak, mivel már lépcső jegy sem volt! A közönség számára aznap este összeállt az a bizonyos puzzle kép, teljes volt az élmény! Na, de hogy, hogyan jutottunk el idáig és milyen szervezést igényel egy hasonló előadás a táncosoktól, erről Bisu (Bistei Judit) mesélt nekem.

„Amikor például vidéki helyszínre megyünk, akkor az előadáskezdés időpontja a kiinduló. Általában az évek során kialakult rendszer szerint már tudjuk, hogy vissza felé számolva, nagyjából két- két és fél óra a smink-haj, a próba, darabtól függ persze, de átlagban másfél, két óra amihez még hozzá jön az ebédszünet és az utazás ideje. A próbák során mivel nagyjából mindig ugyanazon színpadi feltételek mellett lépünk fel, tudjuk, mennyi idő kell az előadáskezdésig, de ha bármi változás van, sérült vagy beteg lesz valaki, akkor mindig több időt kell hagyni a gyakorlásra.”

Sokszor gondolkodtam azon még rajongóként, hogy mivel nincsenek lekettőzve a szerepek vajon hogyan lehet megoldani, ha baj van? Bisu megnyugtató válasszal szolgált:” Tudod, eddig szerencsére mindig volt legalább egy nap előadás előtt, hogy felkészüljünk. Ilyenkor mindig beugrik valaki, hiszen lépésanyagban általában tudja mindenki a darabot, de a karakter szerepeknél azért ez jóval nehezebb! Ekkor vonjuk be a koreográfust, aki az adott szerepre új koncepciót talál ki, ami rövid idő alatt megtanulható!”

Most elárulom nektek, hogy az évek során én szenvedélyesen gyűjtöttem azokat az elemeket egyes darabok kapcsán, ami eltért az alaptól és izgalmas volt látni és tudni, hogy mi miért változik egy előadáson belül. A barátaim sosem értették miért nézem meg az Esszenciát 100X vagy, hogy milyen élményt jelent 50X látni ugyan azt a jelenetet? Én ezen csak mosolyogtam, mert tudom, hogy minden este más, két egyforma előadás sosincs! Ezt Bisu is megerősítette, amikor arról mesélt, hogy egyes színpadok estében az oldaljárás eltérő lehet és például az, hogy ki hol jön be egy adott résznél sok mindent felboríthat. A térformákat, a megszokott helyzeteket!

14 év, 14 egész estés előadás…hogy lehet fejben, lábban megjegyezni mindezt? A kérdésemre Bisu röviden, tömören csak annyit mondott: „Ki kell zárni mindent! Amikor este Fergeteges van, akkor más nem létezik!” A társulat próbarendjének felépítése is szinte mondhatjuk, hogy külön szakma, hiszen Román Sándor koreográfus egyedi lépéskombinációit három asszisztense segítségével úgy tanítja be, hogy minden formát, megálmodott lépést rögzít, hogy aztán bármikor elővéve azt, fellapozható legyen! Bisu egyébként több mint egy éve aktív asszisztense Sándornak, ami különösen azért is érdekes, mert táncolni és próbát vezetni szakmailag is eltérő kihívás!

Extrém helyzet?-kérdezem naivan, hiszen ennyi év alatt biztosan volt már ilyen eset? Például a mai, vágja rá Bisu azonnal! „Ma fél órával a próba előtt hívott az egyik táncos lány, hogy nem tud jönni, a Fergeteges előadásra, mert beteg. Általában két hónap mire egy új tag betanul egy táncot, de szerencsénkre aznap épp próbáltam velük és már egyikkőjüket be is állítottam!”

Szóval, így megy ez nálunk, Az ExperiDance háza táján a nagy lehetőség mindenki előtt ott áll, csak jókor jó helyen kell lenni és hinni abban, hogy együtt minden sikerülhet!

images-2

20140622_143311

20140622_144603

20140622_153750

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!